Sound from France in 2009

Yang Fuxi jatkaa keisarillista jousien valmistuksen perinnettä

23.02.2009, 06:46 GMT

 

Kiinalaisilla on pitkät perinteet jousella ampumisen taidossa. Jousia ja nuolia on käytetty paitsi metsästykseen ja sodankäyntiin myös henkisten harjoitusten välineinä, ja jousella ampumisen taito olikin osa kiinalaisnuorukaisten sivistystä vuosisatojen ajan.

Keisarillisen hovin käyttämiä jousia ja nuolia valmistettiin aikoinaan erityisissä työhuoneissa, jotka pitivät menetelmänsä visusti salassa ja luovuttivat tuotteitaan vain keisarin armeijalle tai hovin rituaaleissa käytettäviksi. Kun Kiinassa sitten viime vuosisadan alussa siirryttiin järeämpiin aseisiin uhkasi jousien valmistuksen perinne kadota kokonaan.

Kunniakasta käsityötaitoa pitää kuitenkin edelleen yllä mestari Yang Fuxi, keisarillisen Ju Yuan Haon työhuoneen perinteen jatkaja jo kymmenennessä polvessa.

- Ju Yuan Hao on perustettu vuonna 1720, eli meillä on jo lähes 300 vuoden historia. Historiallisista syistä johtuen 1950-luvulla jousien valmistuksen perinne katkesi lähes kokonaan. "Uusi Kiina" oli juuri perustettu, ja silloisen politiikan mukaan kaikki tuotanto valjastettiin palvelemaan ihmisten perustarpeita. Jousien valmistus keskeytyi noin 40 vuodeksi.

Isältä pojalle ja mestarilta oppipojalle

Mestari Yang Fuxin isoisä Yang Ruilin osti Ju Yuan Haon keisarillisen jousipajan itselleen Qing-dynastian aikaan 40 hopeadollarilla, kun sen silloiset omistajat olivat sortuneet oopiumiin eivätkä kyenneet enää hoitamaan liiketoimiaan.

Yang Fuxi ei itse nuorempana suinkaan suunnitellut jatkavansa jousienvalmistuksen perinnettä, vaan oli töissä tehtaassa ja välillä taksikuskinakin. Jossain vaiheessa hän kuitenkin tajusi, että pitkä perinne saattaisi kadota iäksi hänen isänsä myötä.

- Nuorempa en perehtynyt tämän taidon opetteluun. Isovanhempani ja isäni pitivät koko ajan kuitenkin taitoa yllä, vaikka eivät voineetkaan pyörittää pajan toimintaa. Meillä oli kotona paljon vanhoja jousia, ja joskus he kunnostivat myös muiden tuomia aseita, joten sain toki itse usein seurata miten he työskentelivät. Kun olin noin 12 - 13 vuotias, isäni terveys heikkeni, ja siinä vaiheessa autoin häntä tekemällä joitain raskaampia työvaiheita.

Kiinan talouden uudistusten päästyä vauhtiin Yang Fuxi aloitti Ju Yuan Hao toiminnan uudestaan vuonna 1998, ja opiskeli isältään kaiken sen teknisen tiedon mitä perinteisten jousien valmistus edellyttää.

Perinteen mukaan tämäkin käsityöammatti siirtyy mestarilta oppipojalle, eikä taitoa siis edelleenkään voi opiskella ammattikouluissa tai opaskirjoista.

- Aiemmin kun työhuoneemme otti oppipoikia meillä oli hyvin tiukat säännöt. Yksi oli oppilaiden määrä - otimme kerralla vain kolme harjoittelijaa, ja jokainen heistä teki eri tehtäviä, eikä suinkaan niin, että kaikki olisivat oppineet kaikki työvaiheet. Jokaiselle opetettiin vain tietyt työvaiheet ja hän teki sitten vain niitä samoja jatkossakin.

Yang huomauttaa, että mestari punnitsee aina oppipoikiensa ominaisuuksia pitkään, sillä aika harvat soveltuvat alalle, joka vaatii loputtomasti pitkäjänteistä puurtamista. Liika levottomuus on pahasta, ja kokelaan on syytä olla sopivasti nokkela, kätevä ja ennen kaikkea kärsivällinen, toteaa mestari. Oppilaat ovat poikkeuksetta poikia, sillä Yangin mukaan jousen valmistus kysyy monissa työvaiheissaan roimasti raakaa voimaa.

Yangilla on itsellään tällä hetkellä kolme oppilasta, ja lisäksi hänen oma 21-vuotias poikansa on mukana Ju Yuan Haon liiketoimissa.

- Poikani tulee jatkossa ylläpitämään tätä perinnettä, koska minun on pidettävä huoli siitä että se siirtyy eteenpäin. Kiinassa jokaisessa perheessä on vain yksi lapsi, joten vastuu perinteen jatkumisesta jää siis automaattisesti poikani harteille. Itse asiassa se on hänelle melkoinen painolasti...riippumatta siitä onko hän kiinnostunut tai ei, tämä on hänen velvollisuutensa, eikä meillä ole vaihtoehtoja.

Yangilla oli aikoinaan mahdollisuus valita uransa, sillä kotona oli kahdeksan pojan katras.

Jouset valmistetaan tilaustyönä

Ju Yuan Hao uusi tuleminen vuonna -98 oli alkuvaiheessaan melko epävarmalla pohjalla. Tilauksia ei saatu, ja ensimmäiset vuodet Yang valmisti isänsä ohjauksessa jousia varastoon vailla varmuutta maksavista asiakkaista. Aika ajoin joku sentään toi vanhoja jousiaan korjattavaksi, joten yritys pysyi juuri ja juuri pystyssä.

Vuodesta 2005 työhuoneen toiminta on kuitenkin ollut vakaalla pohjalla, ja nykyisin kaikki Ju Yuan Haon tuotteet tehdään tilaustyönä, eli jokainen asiakas joutuu odottamaan omaa joustaan jopa yhdeksän kuukautta. Siinä missä jousien valmistus siis vaatii pitkää pinnaa, pitää niiden ostajillakin olla kärsivällisyyttä odottaa omaansa useiden kuukausien ajan!

- Vuodessa valmistamme vain noin 100 jousta, ja se on aika vähän. Kaikki tehdään käsityönä, eli työprosessi on todella hidas. Pidämme kiinni siitä että jouset valmistetaan aidoista materiaaleista ja perinteisin menetelmin, emmekä siis pyri nopeaan tuotantoon laadun kustannuksella.

Jousen valmistus vaatii 200 työvaihetta

Mestari Yang Fuxin suku on kotoisin Mantsuriasta, ja Ju Yuan Haon työhuoneen jouset rakennetaankin vanhan matsuperinteen mukaan. Jousi on äärimmäisen yksinkertainen, ja se soveltuu niin naisille kuin miehillekin, ja samaa jousta voi käyttää vasen- tai oikeakätisesti. Perinteisesti jousiammuntaa ovat Kiinassa harjoittaneet miehet, mutta Yangin mukaan ainoa varsinainen kriteeri jousiampujalle on se, että hänellä on tarpeeksi voimaa virittää aseensa.

- Olemme jaotelleet jouset kokoluokkiin niin, että suurin niistä sopii sellaisille joiden pituus on yli 185 senttiä ja niin edelleen aina käyttäjän pituuden mukaan. Tietysti otetaan huomioon myös jousen käyttötarkoitus. Jos ostaja aikoo laittaa jousen esille vain koristeeksi, eikä varsinaisesti käytä sitä, niin suosittelemme että jousesta tehdään vähemmän jännitetty, koska silloin se säilyy muodossaan pidempään.

Yang huomauttaa, että huippuunsa viritetty jousi säilyy hyväkuntoisena noin 50 vuotta, mutta keräilyesineeksi valmistettu jousi jätetään usein löysemmäksi, jolloin se säilyy hyvässä kuosissa jopa 200 vuotta. Jousen kuntoon vaikuttaa myös ilmanala. Yang muistuttaa että Etelä-Kiinan kosteus vahingoittaa puusta ja bambusta valmistettua asetta herkästi, mutta Jangtse-joen pohjoispuolella ilmanala on juuri sopiva jousien säilymiselle.

Yhden jousen valmistaminen kestää useita kuukausia ja sisältää lukemattomia työvaiheita.

Karkeasti yksinkertaistettuna prosessi on sellainen, että ensin valmistetaan jousen ydin bambusta, ja siihen liitetään puinen kädensija ja päät. Sen jälkeen bambusydämen päälle liimataan huolella kerros häränsarvea ja -jänteitä, minkä jälkeen jousi koristellaan rauskun nahalla tai koivun tuohella, maalatuilla kuvioilla ja lakalla.

- Jousen valmistus vaatii noin 200 erilaista työsvaihetta, alkaen raaka-aineen työstämisestä lopulliseen viimeistelyyn. Yhden jousen valmistamiseen menee aikaa kolmesta neljään kuukautta, mutta me työstämme aina samanaikaisesti useampia, emmekä vain yhtä jousta kerrallaan alusta loppuun.

Materiaalien hankinta hankalaa

Yang kertoo, että sopivien raaka-aineiden hankkiminen on melko työlästä: -Käyttämistämme raaka-aineista puuta ja bambua on hyvin saatavilla Beijingissä, mutta muiden kanssa onkin vaikeampaa. Häränsarvet ostan Thaimaasta, samoin kuin jousissa käytettävät rauskun nahat. Nuolien sulat hankimme Shandongista, missä kasvatetaan tähän tarkoitukseen soveltuvia ranskalaisia hanhia. Jousen kokoamiseen tarvittavan liiman joudumme valmistamaan itse, koska sitä ei enää tehdä missään.

Raaka-aineiden hankita on siis aikaa vievää ja kallista, ja se näkyy myös jousien hinnoissa, jotka hipovat 800 euroa. Niille, jotka tällaista käsityötaitoa arvostavat ei hinta kuitenkaan ole este. Yang kertoo usein hämmästyneensä sitä miten hyvin hänen ulkomaiset asiakkaansa ovatkaan perillä kiinalaisesta kulttuurista ja osaavat arvostaa sitä. Myös nopean kertakäyttökulttuurin läpitunkemien nykykiinalaisten joukkoon mahtuu onneksi myös niitä, jotka antavat arvoa aidolle ja uniikille taidekäsityölle.

Noin puolet Ju Yuan Haon asiakkaista on ulkomaalaisia, ja Yangin mukaan monet heistä tilaavat jousensa metsästyskäyttöön. Kiinalaisasiakkaista suurin osa sen sijaan hankkii jousen kotiinsa koriste-esineeksi tai keräilykappaleeksi. Yang pahoittelee sitä, että monikin ulkomaalainen joka Ju Yuan Haon jousipajassa vierailee joutuu lähtemään sieltä tyhjin käsin, koska tuotteita ei mitenkään pystytä tekemään varastoon.

Osa työmenetelmistä pidetään perhesalaisuuksina

Mestari Yang osallistuu itse edelleen jokaisen jousen valmistukseen, mutta voi jo jättää raskaimmat ja tylsimmät työvaiheet oppilaidensa tehtäviksi. Kiinalaisittain mestarin velvollisuuksiin kuuluu kuitenkin pitää osa työmenetelmistään vain perhesalaisuuksina, eli tiettyjä tekniikoita ei koskaan paljasteta edes omille oppilaille. Samaa periaatetta
noudatetaan Ju Yuan Haon pajassa:

- Kyllä, ilman muuta! Kyse ei ole tiedon pihtaamisesta vaan pikemminkin tietynlaisesta vastuuntunnosta. Pelkäämme tietysti sitä, että nyt kun yhteiskunnassa on monenlaisia arvoja ja ihmiset ajattelevat paljon vapaammin monista asioista, niin joku joka on oppinut vain pintapuolisesti tiettyjä taitoja ei vaivaudukaan perehtymään asiaan huolella, vaan alkaa valmistaa näitä jousia "vähän sinne päin" ja pilaa hyvän perinteen. Sitä emme voi hyväksyä, sillä pidämme perinnettä suuressa arvossa.

Aiemmin Ju Yuan Haon jouset valmistettiin Yangin perheen kotona, Beijingin hutongin varrella sijaisevissa todella pienissä ja vaatimattomissa tiloissa. Sittemmin kaupungin taholta osoitettiin työhuoneelle uudet ja hienot tilat Gaobeidianin kulttuurikeskuksesta. Yang kertoo arvostavansa tätä kädenojennusta, sillä uusien tilojen myötä työskentelyolosuhteet ovat kohentuneet huomattavasti ja mestari myös kokee saaneensa näin tunnustusta tekemälleen työlle ihan viralliseltakin taholta.

Ju Yuan Haon tulevaisuus näyttää varsin valoisalta, ja aidon ammattimiehen tapaan mestari Yang Fuxi vakuuttaa, että laadusta ei tingitä jatkossakaan maineen tai menestyksen huumassa:
- Ei tästä koskaan tule mitään suurta tehdasta. Totta kai haluan kehittää toimintaa edelleen, ja tähtäimessä on noin 20 - 30 hengen yritys, joka pystyisi valmistamaan päivässä yhden tai kaksi jousta. Se olisi minusta sopiva koko..mutta mitään liukuihnatuotantoa meillä ei koskaan tulla aloittamaan - kehitämme toimintaa omilla ehdoillamme.


Ju Yuan Hao
聚元号
osoite:
Beijing Huaxia Folk-Custom Cultural Park, First Lane number 50
Gaobeidian, Chaoyang District, Beijing, China
北京市朝阳区高碑店华夏民族文化园头条50

verkkosivut englanniksi: http://www.juyuanhao.org/

Teksti: Terhi Mikkolainen

Tekstin lähde: CRI 

More infomation,please visit original at: http://www.radio86.fi/node/12668  

!

Yang Fuxi hallitsee jousien valmistuksen salat

!
Yang Fuxi hallitsee jousien valmistuksen salat. (Kuva: Radio86)

Yangilta sujuu myös jousella ampuminen

!
Yangilta sujuu myös jousella ampuminen . (Kuva: Radio86)

Mestari siirtää omaa osaamistaan seuraavalle sukupolvelle.

!
Mestari siirtää omaa osaamistaan seuraavalle sukupolvelle. (Kuva: Radio86)

Jokainen Ju Yuan Haon jousi valmistetaan perinteisin menetelmin tilaustyönä

!
Jokainen Ju Yuan Haon jousi valmistetaan perinteisin menetelmin tilaustyönä. (Kuva: Radio86)